Wat is kindermeditatie?
Het woord meditatie roept bij veel mensen terughoudendheid op. En kinderen die mediteren... is dat nou echt nodig?

Wie herkent het niet? Een kind komt helemaal opgeladen of juist helemaal uitgeblust uit school.
Opgroeiende kinderen hebben vaak een drukke agenda, op school is het druk, bij de vereniging of sportclub staat er van alles op het programma en dan is er thuis ook nog een volle planning met allerlei sociale verplichtingen. En ook in deze bijzonder tijd met een jaar waarin we veel moesten, niet mochten, er veel veranderingen waren en veel beperkingen.
Kinderen worden overladen met prikkels die ze vaak moeilijk los kunnen laten.

Daarnaast heeft een kind, net als een volwassene, te maken met diverse emoties en gevoelens, waar we in de hectiek van alle dag niet genoeg tijd voor nemen om bij stil te staan. Op deze manier leren we de kinderen dat ze het moeten accepteren zoals het is.
Maar hoe mooi zou het zijn als je je kind nu al kunt leren om naar zijn binnenste 'ik' te keren om rust te mogen leren ervaren, emoties toe te laten en een plekje te geven.

Wanneer een kind regelmatig mediteert heeft dit diverse voordelen zoals:
*het vindt meer innerlijke rust;
*voelt bewuster zijn/haar lichaam en emoties;
*leert zichzelf maar ook de wereld om hem/haar heen beter te begrijpen;                 
*slaapt beter;
*is creatiever, kan zich beter uiten;
*gezondheidsproblemen kunnen verminderen;
*kan zich beter concentreren;
*kan beter met stress omgaan;
*angsten en onzekerheden kunnen sneller verminderen;

 

Methode

Tijdens mijn lessen leren kinderen om objectief naar zichzelf te kijken. Doordat ze leren waar te nemen wat ze voelen en denken zonder er meteen een oordeel aan te geven.
Ze leren omgaan met onrust en spanning en leren deze om te zetten in rust en ontspanning.
Ik geef veel aandacht aan het erkennen van gedachten en gevoelens, om deze niet weg te stoppen maar om ze te accepteren. Op deze manier leren kinderen dat het goed is om te voelen wat je voelt. Dat je daar niet zomaar iets aan kan doen. Je kunt wel je manier van reageren veranderen.
Ze krijgen o.a. meer zelfvertrouwen, meer innerlijke rust, begrijpen zichzelf beter, kunnen beter slapen, hebben een betere concentratie en angsten verminderen.

Op deze manier is er meer ruimte om nieuwe dingen te leren.

In mijn lessen is respect een belangrijk thema. Respect voor elkaar, respect voor de leerkrachten en respect voor jezelf. Leren voelen wat je grenzen zijn en deze aangeven.

 

Programma leerkrachten

Ook is het mogelijk dat ik leerkrachten leer hoe ze kinderen in korte tijd kunnen laten ontspannen met kinderyoga, meditatie en oefeningen. Op deze manier is een leerkracht in staat om op elk gewenst moment, op elk gewenste plek, gedurende een lesdag dit aan de leerlingen aan te bieden.

Gedurende 3 bijeenkomsten van elk 2 uur krijgen leerkrachten de theorie en basis aangeboden. Doordat ze zelf gaan ervaren wat het doet en hoe je het kunt toepassen, kunnen ze zich het snel en makkelijk eigen maken.

Aan het einde van de bijeenkomsten ontvangen de leerkrachten een overzicht met de aangeleerde technieken en de uitgewerkte oefeningen.

Willen jullie dat ik een aantal lessen op school kom geven? 
Of geïnteresseerd in het programma voor leerkrachten? 
Neem dan even contact met mij op!